Admission

Admission

“Admission” je snimljen prema istoimenom književnom predlošku Jean Hanff Korelitz, a scenarij je adaptirala Karen Croner. Reditelj Paul Weitz krajem je devedesetih s bratom Chrisom i zajedničkim filmom “American pie” predstavio srednjoškolce koji na sve moguće načine pokušavaju dokazati spolnu zrelost i tu je bilo prilično smiješnih momenata. Braća su tim filmom (koji će polučiti

“Admission” je snimljen prema istoimenom književnom predlošku Jean Hanff Korelitz, a scenarij je adaptirala Karen Croner. Reditelj Paul Weitz krajem je devedesetih s bratom Chrisom i zajedničkim filmom “American pie” predstavio srednjoškolce koji na sve moguće načine pokušavaju dokazati spolnu zrelost i tu je bilo prilično smiješnih momenata. Braća su tim filmom (koji će polučiti i nekoliko kvalitetnih nastavaka i ne baš kvalitetnih spin-offa) na neki način ubrizgali injekciju (ne)prikladnog humora u posustajući žanr tinejdžerske komedije i moglo bi se reći “ponovo izmislili” žanr.

Njihova sljedeća dva zajednička projekta, remake filma “Heaven Can Wait” naslovljen “Down to Earth” s komičarem i glumcem Chrisom Rockom, i celuloidna adaptacija knjige “About A Boy” književnika Nicka Hornbyja, istoimenim filmom s Hughom Grantom, bili su prilično solidna ostvarenja. Nakon toga nastavljaju pojedinačnu karijeru, a Paul je otad nanizao pet osrednjih filmova. Saradnja s glumačkim velikanom Robertom de Nirom na “Little Fockers” i “Being Flynn” rezultirala je ispodprosječnim filmovima.

Njegov najnoviji filmski uradak “Admission”, drama s blagim elementima komedije, mogao bi se protumačiti kao rediteljev povratak vremenu kad je s bratom radio filmove koji su imali koliko-toliko zanimljivu priču i glumce koji tu priču mogu iznijeti. Glavna glumica Tina Fey portretira Portiu Nathan koja radi na priznatom i poznatom američkom koledžu Princetone na procjeni potencijalnih studentskih kandidata. Glumac Paul Rudd je u ulozi direktora škole Johna Pressmana, koji će se zauzeti za jednog od svojih učenika s namjerom da ga prime na Princetone, jer je riječ i izrazito nadarenom i učenju sklonom momku za kojeg smatra da je povezan s Portiom.

Tina Fey i Paul Rudd, oboje priznati i poznati komičari, svoje su uloge iznijeli na veoma lijep način uspijevši ostati u okviru priče, koja je u ovom slučaju dramska, i time zaslužili svaku pohvalu. “Admission” je snimljen prema istoimenom književnom predlošku Jean Hanff Korelitz, a scenarij je adaptirala Karen Croner. Način na koji je postavljen odnos između lika Feyove i njene majke s jedne, Ruddovog lika i njegovog usvojenog sina s druge strane, ukazuje na bitne situacije i postupke u takvoj porodičnoj zajednici kakva je ona sastavljena samo od dva člana. Ono što je zanimljivo jeste i detalj kojim reditelj završava film, a koji je takav prvenstveno iz razloga što je riječ o književnoj adaptaciji koja na jedan izvjestan način nije pretrpjela slučaj holivudskog kraja.

Paul Weitz je filmom “Admission” napravio solidan uradak koji najvjerovatnije neće odoljeti zubu vremena, ali može poslužiti kao predah u hektičnoj radnoj sedmici.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel