Iz Hercegovine s ljubavlju!

Iz Hercegovine s ljubavlju!

Maslinar Matić svjetski je prvak Nije bilo mnogo ovakvih naslova u medijima onda kada je Josip Matić odnio ovu laskavu titulu na italijanskom sajmu ‘Zlato dvaju mora’, niti se mnogo zna o svim njegovim priznanjima – kod nas vlada neko čudno prokletstvo koje čini da se takvi vrhunski uspjesi brzo i zaboravljaju. Međutim, kako je

Maslinar Matić svjetski je prvak

Nije bilo mnogo ovakvih naslova u medijima onda kada je Josip Matić odnio ovu laskavu titulu na italijanskom sajmu ‘Zlato dvaju mora’, niti se mnogo zna o svim njegovim priznanjima – kod nas vlada neko čudno prokletstvo koje čini da se takvi vrhunski uspjesi brzo i zaboravljaju. Međutim, kako je svijet prepoznao kvalitetu onoga što Matić proizvodi, paralelno je i mreža onih koji na sav glas hvale njegove proizvode iz dana u dan rasla.

Zlatna nagrada osvojena je za ulje napravljeno od tri različite sorte maslina: mezanice, uljarice i dubrovačke bjelice, a omjer je ono što će uvijek ostati tajna. Ime ulja Lindžo dao je prema plesu – kolu koje se igralo na feštama. Ne zaboravimo da je čast probati maslinovo ulje svjetskog prvaka iz sela Broćanac, omogućena svima nama.

Orhideja – najljepši simbol ženstvenosti

Vrijedne Hercegovke iz Stoca, njih oko 20, okupile su se i napravile Udrugu Orhideja. Počele su stvarati eko proizvode, poput tradicionalnih sirupa i slatkog od raznih vrsta voća i povrća, ali i smišljati nesvakidašnje recepte poput sosova od bijelog luka, saranske u maslinovom ulju, redžela od tikve, džemova od dunje, kivija, narandže, breskve ili lavande, pa i džemova od paprike i zelenog paradajza.

Od plodova iz njihovih vrtova u stolačkoj regiji i ljekovitog bilja ubranog na poljima, stvaraju se okusi koji nas vraćaju u djetinjstvo, ali i nude potpuno novi doživljaj, kojim su oduševljeni svi, pa i oni sa nakistančanijim ukusom. Zdravlje plus doživljaj besprijekornog okusa dobitna su kombinacija.

„Kada žene iz Udruge Orhideja zamisle neki džem, recimo jagoda – nana, prvo imamo degustaciju u kojoj mušterije daju svoje mišljenje – da li im se to sviđa ili ne, da bi tek nakon toga taj proizvod unijeli na naše police. U tom kontekstu sarađujemo sa mušterijama i želimo da odgovorimo njihovim potrebama“, rekla nam je Malka.

Najvažnija je ljubav

Desetak kilometara od Stoca na visoravni Žegulja – lokalitetu čiji je biljni svijet idealan za kozju ispašu, nalazi se Eko Farma vrijedne porodice Milanović. Za svoje koze, čije je mlijeko savršeno za pravljenje sireva poput Mozzarelle, Pikanta i Tradicionalnog sira iz mijeha te jogurta, Milanovići kažu da su velike dame. I ne kažu to bez razloga, jer je ljubav koju ulažu u svoj posao i briga za njihove četveronožce prevelika. Za uzvrat, ‘dame’ im daju mlijeko izrazito bijele boje, koje pretopljeno u sir osim ljekovitih (ojačava imunološki sistem) ima i afrodizijačka dejstva, a sve to porodici Milanović osigurava kvalitetan plasman na tržištu.

„Cijela priča o kojoj mi pričamo je hercegovačka, tradicionalna, hedonistička priča…recimo sir iz mijeha je nešto uz šta se meraka, a s druge strane, taj sir koji mi imamo je vrhunske kvalitete i provjeren i certificiran“, kaže nam Malka. A kako biste i vi merakali uz ovaj kvalitetni sir u nastavku vam prenosimo recept gospođe Snježane Milanović:

Recept za zdravi obrok:

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel