Javier Bardem: Najtraženiji španski glumac

Javier Bardem: Najtraženiji španski glumac

U glumi Javier Bardama ima mnogo strasti i blještavila, što dolazi do izražaja još od njegovih ranih radova kao što su The Ages of Lulu i Jamon Jamon i nastavlja se kroz njegovu karijeru u Oskarom nominiranoj izvedbi u Before the Nights Fall, ili u Oskarom nagrađenoj ulozi, u filmu broj 1 braće Koena –

U glumi Javier Bardama ima mnogo strasti i blještavila, što dolazi do izražaja još od njegovih ranih radova kao što su The Ages of Lulu i Jamon Jamon i nastavlja se kroz njegovu karijeru u Oskarom nominiranoj izvedbi u Before the Nights Fall, ili u Oskarom nagrađenoj ulozi, u filmu broj 1 braće Koena – No Country for Old Man. Ovo se takođe vidi i posljednje dvije izvedbe; Alejandro González Iñárritu je favorit Cannesa, Biutiful (Barden je osvojio nagradu festivala za najbolju mušku ulogu za svoj snažan nastup) i ekranizaciji knjige Elizabeth Gilbert, životnoj i spiritualnoj odiseji, Eat Pray Love.Režiran od kreatora serije Nip/Tuck i Glee, Ryan Murphy-a, Eat Pray Love je adaptacija istinitog memoara Elizabeth Gilbert, koji prati njen raskid s mužem (Billy Crodup), te njenu vezu s drugim muškarcem (James Franco) koji u njoj budi interes za spiritualnost, kao i tok njenog razvoda u kojem se rivali takmiče. Jednom oslobođena od svojih materijalnih spona, Elizabeth provodi godinu dana putujući, ugađa svojoj ljubavi za hranom u Italiji, sve to prije odlaska u ašram u Indiju u potrazi za spiritualnim mirom, a potom i na Bali gdje se zaljubljuje u emocionalno ranjenog brazilca po imenu Felipe (Javier Bardam). Par se sreće nakon što Felipe udari Elizabeth sa svojim terenskim vozilom sa pogonom na sva četiri točka.

„Felipe i ja nismo previše slični. Ja ne vozim, on vozi, za početak (smijeh). Ne ozbiljno, glumeći Felipea, pronašao sam nešto u njemu što bih volio da bude i dio mene. Posebno ta osobina lakog praštanja. On je miran u sebi, prihvatio je da je to što jeste. Ne pretvara se da je nešto drugo ili neko drugi. Neki ljudi bi to nazvali sebičnošću, ali ne mislim da se radi o tome. Da bi pružio nešto nekome drugom, moraš naučiti oprostiti sebi”, kaže Javier.

Ovo je jedan od centralnih okvira u priči Elizabeth Gilbert i vrijedi ne samo za glavne likove, već i za sporedne uloge, uključujući i Felipe-a, čovjeka koji je preživio istinito slamanje srca. „Istina je”, nastavlja Bardem „Mislim da svi imamo sličnih kriza kao i Liz Gilbert, zar ne? Ne postoji datum sa kojim će se i vaše krize okončati. Svako doba donosi neke nove krize, kada vidim kako sam postupio kada sam imao 20 godina, pomislim: „O moj Bože da li sam zaista uradio takvo nešto?” Vremenom, sve dobija svoje značenje, postane mi jasno da je bilo važno da postupim tako, kako bih nešto naučio. Mislim da živimo u svijetu u kojem nije dovoljno to što imamo i da se ponekad moramo vratiti korjenima i osjetiti kako je to kada nemate ništa, kada se izgubite i kada je potrebno ujedniti se sa vašim iskonskim ja.

Podijeli:

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel