Jednostavno komplikovana

Jednostavno komplikovana

Kako je njeno osnovno opredjeljenje, kad je obrazovanje u pitanju, advokatura, a radila je i kao dio tima emisije Extra Tuborg Green i kao novinar na prilozima za magazin Sedmica, nikada nije ni pomišljala, kako kaže, da bi mogla biti dio tima informativno-političkog programa. Danas Aidu Delić, lijepu crnokosu djevojku, u večernim satima možete vidjeti

Kako je njeno osnovno opredjeljenje, kad je obrazovanje u pitanju, advokatura, a radila je i kao dio tima emisije Extra Tuborg Green i kao novinar na prilozima za magazin Sedmica, nikada nije ni pomišljala, kako kaže, da bi mogla biti dio tima informativno-političkog programa. Danas Aidu Delić, lijepu crnokosu djevojku, u večernim satima možete vidjeti kao voditeljicu informativne emisije Dnevnik na FTV. Tadašnja glavna i odgovorna urednica Informativnog programa Duska Jurišić najveći je „krivac” za njen angažman.

– Priznajem, opirala sam se pod izgovorom kako IP nije za mene. Sada sam joj zahvalna što je bila istrajna u nakani da prihvatim ovako značajan i zahtjevan zadatak, rekla je Aida.

Kako ste postali TV novinarka?

– Čini se da se pojam TV novinar, novinar uopće, ne cijeni onoliko koliko bi ustvari trebalo, odnosno shvata se tek tako kao funkcija ili titula kojom vas okite čim kročite u prostor televizije. Takvo razmišljanje i stav ne opravdavam i ne podržavam. Tako da, iskreno, mogu vam govoriti o tome kako sam počela pripremati prve priloge, koji su konstantnim radom postajali sve kvalitetniji, reportaže, tematske priče… ali govoriti o tome kako sam se razvila u kvalitetnog TV novinara koji tu titulu i zaslužuje, o tome ću vam, ukoliko ostanem u ovom poslu, moći govoriti za dvadesetak godina.

Već ste oko osam mjeseci dio ekipe Informativno-političkog programa na FTV-u. Kako Vam sad sa distance izgleda Vaš prvi Dnevnik koji ste vodili?

– Brzo sam se navikla na ljude, tempo rada, teme koje svojim radom tretiram u IP, a koje se naravno mnogo razlikuju od onih kojim sam bila posvećena u Kulturnom programu. Prvi Dnevnik – mnogo uzbuđenja, pozitivne treme, energije i naknadnog preispitivanja šta je bilo dobro, a šta je moglo biti bolje. Klasične reakcije nakon obavljanja prvog zadatka u okviru novog projekta.

Pretpostavljamo da ste imali veliku tremu, ali kako je reagirala Vaša porodica nakon prvog Dnevnika?

– Treme je naravno bilo, ona je dobar znak da svoj zadatak i obavezu prihvatate ozbiljno, potvrda je to poštovanja prema gledaocima. A što se porodice tiče – mnogo smo vezani. Apsolutno sve probleme, postupke i uspjehe svakog od njih doživljavam kao svoje, tako i obrnuto. Bili su veoma uzbuđeni, sada sa sigurnošću mogu reći nervozniji od mene, ali ne zbog pomisli da bih mogla zakazati već konstantnom razmišljanju kako li se ja svake minute tog prvog radnog dana u IP-u pred Dnevnik osjećam. A nakon Dnevnika – bili su presretni i prezadovoljni. Mislim da bi i najsitniji uspjeh i najskromniji napredak bez njih bili mnogo bljeđi.

Kako je izgledala Vaša audicija za Dnevnik?

– Klasične audicije nije bilo. Kada sam prihvatila da vodim Dnevnik i postanem član IP-a FTV, ušli smo nekoliko puta u studio kako bih se navikla na novi prostor, osjetila nešto ozbiljniju atmosferu i već je stigao 21. septembar, moje prvo pojavljivanje u ulozi prezentera Dnevnika 2.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel