Kako to mi osjećamo?

Kako to mi osjećamo?

Da li ste se ikada pitali kako mi osjećamo neke stvari? Patke nam mogu objasniti kako i zašto mi nešto osjećamo. Vrlo osjetljivi živci koji se nalaze u kljunu patke, nude nam tragove uz pomoć kojih možemo saznati šta smo osjetili. Piše: Selma Jažić Kakav je osjećaj kada kažete nekom “high five” ? Da li

Da li ste se ikada pitali kako mi osjećamo neke stvari? Patke nam mogu objasniti kako i zašto mi nešto osjećamo. Vrlo osjetljivi živci koji se nalaze u kljunu patke, nude nam tragove uz pomoć kojih možemo saznati šta smo osjetili.

Piše: Selma Jažić

Kakav je osjećaj kada kažete nekom “high five” ? Da li osjećate zadovoljavajući osjećaj udaranjem dlana o dlan? Ili možda bol u zglobovima od pretjeranog slavlja? Šta je s toplinom ruke svoga prijatelja? Ovo “ušće” senzacija nije jedinstveno. Dodir je poznato i veoma teško čulo za proučavati, upravo zato što je taj osjećaj od osobe teško razdvojiti. Razne vrste podražaja, od pritiska na bol u temperaturi. Svaki od njih prolazi kroz jedinstvene procese. kada su pretvoreni iz mehaničkih u električne signale koji se šalju u mozak. Taj proces se naziva “mehanička senzacija”.

Da bi stvar bila gora (ili bolja, ovisno o tome kako gledate na to), mi obično doživimo sve ove dodirne senzacije istovremeno. To čini izolaciju odgovora na jedan poticaj koji je strahovito težak. Ali procjenjivanjem zamršenosti dodira, može biti presudno za razvoj tretmana koji će biti potrebni kada se sistem pokvari, kao kad netko počne doživljavati hronične bolove. Ove sedmice, naučnici sa Medicinskog Univerziteta u Yaleu su objavili da su otkrili obećavajući novi model za opisivanje kako mi osjećamo, na nivou ćelije, uz pomoć patki.

Patke koje se hrane na dodir, koriste svoje kljunove za navigaciju i pronalazak hrane u mutnim vodama. U potrazi za rakovima i drugim malim plijenovima, oni se oslanjaju na intenzivnu koncentraciju neurona u njihovim glavama koji se zovu trigeminalni neuroni. Oni se povezuju s čulnim organima unutar njihovih kljunova. Tim sa Univerziteta, na čelu as Sviatoslavom Bagriantsevom u suradnji sa Elenom Grachevom, otkrio da je 85 % tih neurona sa niskim pragom, što znači da mogu odgovoriti na nevjerojatno nježan dodir. Koncentracija je puno veća nego što se obično može vidjeti kod drugih kičmenjaka. Također, ćelije reaguju na dodir mnogo brže, jače i duže vrijeme.

“Kada proučavate fiziološki fenomen koji je teško razumjeti, uvijek je korisno da pogledate primjer gdje je određena fiziološka osobina odvedena u krajnost,” Bagriantsev objašnjava. “Postoji toliko malo životinja koje su čulo dodira doveli do ekstremnosti!” Sljedeći korak tima je istražiti kako vrhunske čulne sposobnosti patke rade na molekularnoj razini, ubrizgavanjem određene viruse u oplođena jaja patke. To narušava određene aminokiseline, gradivne blokove proteina, ali može pomoći istraživačima da identifikuju proteine odgovorne za izradu živčanih ćelija tako osjetljive. Na kraju se nadaju da će programeri moći identificirati rješenja za nove spojeve koji će pomoći u liječenju bolesti pod nazivom “mehanička senzacija”, u koju spadaju i druge bolesti kao što su hronična bol i pojačana bol odgovora.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel