Klapa „Hrvoje“ – pobjeda na „Melodijama Mostara“ vjetar nam je u jedra

Klapa „Hrvoje“ – pobjeda na „Melodijama Mostara“ vjetar nam je u jedra

Budući da većina naših čitatelja nije upoznata s vašim radom, predstavite nam klapu „Hrvoje“. Mostarska klapa „Hrvoje“ ove godine slavi svoj 23. rođendan i najstarija smo klapa u Hercegovini. Naziv nosimo po imenu Hrvatskog-glazbeno pjevačkog društva „Hrvoje“ koje je osnovano davne 1888. godine. Do sada smo zabilježili preko 900 nastupa u BiH, Hrvatskoj, a nastupali

Budući da većina naših čitatelja nije upoznata s vašim radom, predstavite nam klapu „Hrvoje“.

Mostarska klapa „Hrvoje“ ove godine slavi svoj 23. rođendan i najstarija smo klapa u Hercegovini. Naziv nosimo po imenu Hrvatskog-glazbeno pjevačkog društva „Hrvoje“ koje je osnovano davne 1888. godine. Do sada smo zabilježili preko 900 nastupa u BiH, Hrvatskoj, a nastupali smo i u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Austriji i Crnoj Gori. Kroz klapu je prošlo i ostavilo svoj trag oko 20 pjevača, a iz početnog sastava, uz voditelja Vitu Dugandžića, tu su još Mirko Golemac i Anđelko Glibić. U sadašnjem sastavu klape još su Marica Bošnjak, Ivica Rozić, Dragan Burić, Željko Drljo i moja malen. Do sada smo izdali smo dva CD-a. Naša posebnost je što pjevamo i acapella pjesme i one instrumentalne s pratnjama mandolina i gitare.

Koliko je popularna klapska pjesma na području BiH i kada nastupate po BiH kakav je odziv publike? Je li Bosancima i Hercegovcima zanimljiva klapska pjesma?

Čini se da je, jer gdje god nastupamo u BiH imamo dosta publike. Prije nekoliko dana pjevali smo u Tuzli u Narodnom pozorištu i vidjelo se da je publika uživala. Prošle smo godine pjevali pred sarajevskom katedralom i jako puno Sarajlija pratilo je naš nastup. A glazbeni život Hercegovine je nezamisliv bez klapa. Iako je klapsko pjevanje prvenstveno izraz dalmatinskog izričaja, postala je godinama i izraz Hercegovine. I drago nam je da je tako. Upravo zahvaljujući radu i naše klape danas u Hercegovini imamo preko 25 klapa i članovi klapa su manje-više mladi. To nas veseli. Prije se na klape gledalo kao na neko društvo starih ljudi, a danas baš suprotno.

Imate li i nastupa izvan naše regije? Ako imate koliko je na vašim koncertima domaćeg stanovništva, a koliko pripadnika naše dijaspore?

Prošle godine smo nastupali u austrijskom gradiću Schärdingu. Na koncertu je bilo samo domaće stanovništvo. Iako jasno nisu razumjeli tekst osjetili su emocije pjesama i ono što one nose. Čak su neki nakon koncerta došli i pjevali melodije. A kada nastupamo pred dijasporom to je poseban doživljaj. Bude tu uvijek i suza, nostalgije, ali i zajedničke pjesme.

Ove godine ste pobijedili na „Melodijama Mostara“, jeste li prije pobjeđivali na ovom, ali i nekim drugim festivalima?

Ovo je naša prva pobjeda. Ponosni smo na nju. Imali smo jako lijepu pjesmu. Autor teksta pjesme “Sto godina skupa“ je Željko Kozina, a glazbe Ranko Boban, dvojac koji je skladao i pjesmu “Hercegovina u srcu“. Klapsku obradu načinio je dugogodišnji voditelj naše klape. Svojim se aranžmanom pridružio glazbeni producent Mahir Sarihodžić. Zahvaljujući njemu mandoline i gitare na ovoj pjesmi odsvirao je još jedan glazbeni profesionalac iz Zagreba Ante Gelo, bas gitaru Borjan Milošević, a sam Mahir je svirao klavir i harmoniku. Pjesma nam se svidjela na prvo slušanje, jer je melodija lagana, prava mediteranska, a tražili smo tekst s ljubavnom tematikom. Sve se nekako poklopilo. Nije nam bio cilj pobjeda na festivalu već smo željeli napraviti pjesmu koja će se svidjeti publici i čini mi se da smo u tome uspjeli.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel