Laos: Tragična sudbina veselih i srdačnih ljudi

Laos: Tragična sudbina veselih i srdačnih ljudi

Do početka planiranja putovanja u Aziju, za Laos nismo mnogo čuli. Nakon što sam počela istraživati, zanimljivost ove države bila je dovoljna da je uvrstimo u turu. Danas nakon povratka, sa najvećim oduševljenjem pričam upravo o našem boravku tamo. Od Laosa smo najmanje očekivali, a najviše dobili Piše Lejla Brčaninović Kako bismo uštedili na vremenu

Do početka planiranja putovanja u Aziju, za Laos nismo mnogo čuli. Nakon što sam počela istraživati, zanimljivost ove države bila je dovoljna da je uvrstimo u turu. Danas nakon povratka, sa najvećim oduševljenjem pričam upravo o našem boravku tamo. Od Laosa smo najmanje očekivali, a najviše dobili

Piše Lejla Brčaninović

Kako bismo uštedili na vremenu odlučili smo se za let iz Phnom Penha u Kambodži u glavni grad Vientiane u Laosu. Postoji i opcija autobusom iz Kambodže, ali traje jako dugo, a naš plan je bio“natrpan” da nam je svaki dan bio bitan. Vizu za Laos (koja košta 30 dolara), napravili smo na aerodromu i sve je dobro organizovano, pa smo bili gotovi za 10 minuta. Oni koriste svoju valutu “rial”, iako na mnogim mjestima možete plaćati i dolarima. Na odredište smo stigli oko 22 sata, pa smo uzeli taksi do centra.

Trijumfalna kapija ljepša i od pariške

Nakon velikih gužvi u Kambodži očekivala sam da idemo u još veći nered i ludilo, jer je Laos još siromašniji i turizam nije razvijen kao u ove prethodne dvije države. Međutim, uslijedilo je pozitivno iznenađenje. Glavni grad Laosa je po svemu drugačiji od glavnih gradova Kambodže i Tajlanda. Ulice su čiste, mirne i sređene, a šarmantno uređeni kafići i restorani su pravi ukrasi. Nakon što smo stigli u centar, krenuli smo u potragu za smještajem. Kao i u prethodnim državama, na raspolaganju imate povoljne hostele, te luksuzne hotele gdje je noć i do 300 dolara, ali i mnogobrojne “kuće za goste” koje su urednije i čistije od svega što smo imali u nastavku putovanja. Vrlo brzo smo našli sobu koja je odgovarala našim željama (to je ujedno bio i najbolji smještaj tokom cijelog putovanja) i krenuli smo u istraživanje grada. Šetajući, kroz već tada prazne ulice, nastavili smo se diviti Vientianeu. Do odlaska u Laos nisam znala da je ovo jedna od najbombardovanijih teritorija na svijetu na koju je od 1964. do 1973. ispaljeno oko dva miliona tona ubojitih sredstava, što je otprilike jedna bomba svakih 8 minuta, 24 sata na dan i to 9 godina. Užas! Tužna i zastrašujuća prošlost se ne vidi ni u gradovima u kojima smo bili, a ni na ljudima. Ljubazni su, ali dosta distanciraniji prema turistima. Na cjenkanja pristaju do određene granice, ali su veoma ponosni i to se osjeća u svakom razgovoru što me posebno oduševilo. U Vientiane smo stigli za vrijeme trajanja Boun That Luang festivala kada vjernici iz svih krajeva države dolaze u glavni grad, okupljajući se oko hrama That Luang koji je ujedno i jedan od simbola Laosa. Festival traje nekoliko dana uz mnogo sadržaja za cijelu porodicu, dosta ulične hrane, uz muziku i vatromet. Na putu do tamo smo vidjeli trijumfalnu kapiju, koja mi je čak i ljepša od one u Parizu, zvono za svjetski mir, ručali na ulici sa lokalcima u nekom parku, te osjetili svečanost Festivala koji se proslavljao tih dana.

Na ručak smo otišli u restoran Lao Kitchen i po savjetu simpatične konobarice naručili “sve i svašta” u želji da probamo što više tipičnih jela za ovo podneblje. Hrana je slična tajlandskoj i kambodžanskoj, jedino što smo tada prvi put probali “sticky rice”, rižu koja je jako ljepljiva i koju oni jedu rukama i umaču u priloge, te koriste mentu pri pripremi mesa. Preporučujem da preskočite dezert i da odete po dozu vitamina preko puta u Fruit Heaven gdje je voće tako ukusno da je šteta napustiti Laos, a ne isprobati te voćne čarolije. Veče smo proveli u jednom od restorana kod fontane gdje je svirao odličan bend. Bio je to dobar početak u Laosu i već smo se radovali nastavku istraživanja.

A šta je još Lejla doživjela na ovom egzotičnom putovanju pročitajte u martovskom štampanom izdanju časopisa Magazine…

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel