Merida Hrabra (2012)

Merida Hrabra (2012)

Hrabra (Brave) je prvi Pixarov animirani film čija je radnja smještena u historijsko doba (srednjovjekovna Škotska), ali je ujedno i prvi film koji je režirala žena, u kojem je glavni lik žena, odnosno, djevojčica. Merida Hrabra je priča o mladoj škotskoj princezi koja voli streljaštvo, avanture i strašne legende, ali njena majka nastoji da kontroliše

Hrabra (Brave) je prvi Pixarov animirani film čija je radnja smještena u historijsko doba (srednjovjekovna Škotska), ali je ujedno i prvi film koji je režirala žena, u kojem je glavni lik žena, odnosno, djevojčica.

Merida Hrabra je priča o mladoj škotskoj princezi koja voli streljaštvo, avanture i strašne legende, ali njena majka nastoji da kontroliše svoju kćerku pripremajući je za ulogu kraljice koja će jednog dana vladati okolnim plemenima. Kada dođe vrijeme udaje, Merida odlučuje da se suprostavi tradiciji i svojoj majci, te svojim djelovanjem dovodi cijelo kraljestvo i porodicu u opasnost.

Ovaj film je nastao kao suradnja Disneya i Pixara, a Merida je prekrasan dodatak Disney princezama, ali za razliku od drugih ona nije djevojka u nevolji koja čeka princa da je spasi. Ona je, baš kao i njena majka, jaka, snalažljiva i sa jakim stavovima mlada djevojka koja je sposobna da se brine o sebi. Ona je u stanju, svojim savršenim streljaškim sposobnostima, da izvuče sebe iz opasnih situacija, umjesto da je tu neko da je spasi. Merida postaje zapravo heroina i u mnogočemu trijumfuje nad svojim vršnjacima.

Pixar uvijek uspije stvoriti zanimljive i jedinstvene priče. Nakon što je Pixar doživio neuspjeh sa Autima 2 (2011) i bio linčovan od strane kritike, filmski studio je uspio proizvesti animirano iskustvo koje balansira novu priču, ugodne likove i inovativne vizuelne efekte. Merida Hrabra je prvenstveno namijenjen dječijoj publici, jer za razliku od njihovih prethodnih ostvarenja (Nebesa, Wall.E, Priča o igračkama 1, 2, 3), ovom filmu manjkaju reference i humor s kojom bi odrasla publika bila zadovoljna. Ovaj film možda nije najbolje Pixarovo ostvarenje, ali je film koji pruža zabavu i edukaciju najmlađih.

Ovo je film koji u središte stavlja odnos između djece i roditelja. Meridin odnos s njenom porodicom se osjeća istinski i većina djece će se moći s tim poistovjetiti. U središtu priče je njen odnos s majkom. Kćerke o svom mjestu u svijetu najviše uče od majki. Neprihvatajući majčine naredbe, majčinu viziju koju ima o kćerci, u kćerci nastaje bunt, a osnova ovog bunta je mržnja prema majci. Kćerku ljute majčine zabrane i to što joj se petlja u život. Kćerka u toku puberteta teži ka svojoj autonomiji, ali majčina volja i namjera se suprostavlja kćerkinoj. Kćerka želi biti uspješna poput oca, jer je on tamo u spoljašnjem svijetu, tamo gdje ona želi da bude, dok je majka gotovo uvijek vezana za kuću.

Merida Hrabra je više nego priča o sudbini, ovo je priča o tome kako majke i kćerke trebaju stvoriti bolju komunikaciju kako bi se istinski upoznale i razumjele.

Smješten u raskošnu prirodu srednjovjekovne Škotske, oslanjajući se na škotsku tradicionalnu muziku i legende, prostor otvara mogućnost da ga nastanjuju kraljevi, kraljice, princeze, vještice i divlje zvijeri. S otvorenim planinama, vodama, gustim i šarenim šumama, ovo je jedan od najljepših Pixarovih filmova do sada. Razlog tome je što je ovo prvi Pixarov animirani film koji prikazuje pejzaže određene zemlje u određenom vremenskom periodu, a to su tako dobro uradili da vam se čini da se nalazite u srcu same keltske kulture i mitologije. Postoji određena magija u gotovo svakom kadru filma. Ono što je najviše vrijedno hvale je vrhunska animacija koja iz godine u godinu izgleda sve bolje.

Ovaj animirani film je dobar primjer rušenja stereotipnih rodnih uloga koje su dodjeljene djevojčicama od strane društva. On podstiče djevojčice da budu avanturistkinje, da se bave borilačkim vještinama, da imaju svoje mišljenje i stav, ali ujedno uči o tome kako trebamo preuzeti odgovornost za svoja djela. Jedina zamjerka jeste stereotipno prikazivanje škotskog divljačkog temperamenta kroz muške protagoniste. Merida Hrabra je zabavan, duhovit i avanturistički film koji će jednako zabaviti djecu i odrasle.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel