Najbolja skijališta u Evropi: Na koju stazu stati?

Najbolja skijališta u Evropi: Na koju stazu stati?

Planiramo najljepšu zimu: više ne po dužini i težini staze, nego po onom što dolazi poslije skijanja – carstvu zimske gastronomije, wellnessa, shoppinga… Pripremila Ajla Alijagić Skijanje je, ne tako davno, bilo rezervisano za šačicu entuzijasta, spremnih za planinsku izolaciju, asketski smještaj i promočenu opremu… no, zimski turizam, danas, se obraća širokoj publici i uz

Planiramo najljepšu zimu: više ne po dužini i težini staze, nego po onom što dolazi poslije skijanja – carstvu zimske gastronomije, wellnessa, shoppinga…

Pripremila Ajla Alijagić

Skijanje je, ne tako davno, bilo rezervisano za šačicu entuzijasta, spremnih za planinsku izolaciju, asketski smještaj i promočenu opremu… no, zimski turizam, danas, se obraća širokoj publici i uz sportske nudi i niz dodatnih sadržaja, koji odmor u planinama čine nezaboravnim trenucima opuštanja i zabave. Ključan kriterij odabira više nisu dužina i težina staza već après-ski ponuda: noćna zabava, gastronomija, wellness, shopping, zabavni parkovi sl. Stoga, pažljivo odvagajte svoje prioritete i u našem vodiču pronađite mjesto koje vam najbolje odgovara. Dobru zabavu!

VAL DI FASSA. Na granici južnog Tirola i Trentina proteže se Vala di Fassa, prostrana dolina okružena veličanstvenim planinskim lancem i žičarama povezanim s najvećim talijanskim skijaškim kompleksom, Sella Ronda. Uz iznimne skijaške pogodnosti, zbog kojih je taj kraj jedna od najatraktivnijih skijaških regija u Evropi, posjetitelje osvaja i magija ledenih vrhova Marmolade, što ih je legendarni Corbusier proglasio ‘najljepšom konstrukcijom na svijetu’. Očaravajuća izmjena boja na stjenovitim vrtovima, koji su zbog udjela magnezijuma i kalcija na zalasku sunca čas crveni, čas ružičasti, a na kraju tamnoljubičasti, daje tom ‘lunarnom’ pejzažu nestvaran ugođaj i epitet najljepšeg dijela Alpa. Odlična hotelska i apartmanska ponuda, te sadržaji poput klizališta, bazena, kuglana, igrališta za tenis, wellness-centara i pseće zaprege koja se može unajmiti, čine ovo odredište savršenim mjestom za odmor u krugu porodice.

BAD KLEINKIRCHHEIM. Sa skijališta u terme – deviza je popularnog skijaškog središta u Koruškoj. Sunčana strana Alpa, odličan hotelski i apartmanski smještaj u Bad Kleinkirchheim i St. Oswaldu čine, nama najbližu austrijsku ski-destinaciju naprosto neodoljivom. 103 km uređenih staza u kombinaciji s modernim termama (Römerbad i St. Kathrein) jamče zdravu rekreaciju i okrepljujuću relaksaciju u ljekovitim vodama sa temperaturom od 36 stepeni, 26 žičara, 4 km staze za sankanje…, šta vam više treba?

KRONPLATZ. Trinaest pitoresknih mjestašaca raštrkanih oko planine Kronplatz i vrha Plan de Corones, moderne žičare, 90 km odlično osnježenih staza i jedna od najljepših vizura Dolomita i Alpa, obilježja su nama najbližeg talijanskog skijališta, s neodoljivim šarmom. Najveće je mjesto Brunico, a arhitektonski zanimljivim historijskim centrom i pješačkom zonom punom trgovina, rajem za après-ski šetnje i neobavezan shopping. 31 žičara, 105 km staze, 40 planinskih kuća i 5 škola skijanja…, dovoljno! Staze na Kronplatzu su gotovo 100 posto pokrivene snježnim topovima.

A gdje se još možete dobro provesti pročitajte u štampanom januarskom izdanju časopisa Magazine…

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel