Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Koje su vaše prednosti i mane? Zašto ste napustili prethodni posao? Zbog čega se smatrate najboljom osobom za ovaj posao? Ova i druga slična pitanja su dio svakog razgovora za posao. Donosimo vam nekoliko savjeta kako na njih pravilno odgovoriti… Pitanje: Koje su vaše predosti i mane? Odgovor : Budite svjesni činjenice da niko nije

Koje su vaše prednosti i mane? Zašto ste napustili prethodni posao? Zbog čega se smatrate najboljom osobom za ovaj posao? Ova i druga slična pitanja su dio svakog razgovora za posao. Donosimo vam nekoliko savjeta kako na njih pravilno odgovoriti…

Pitanje: Koje su vaše predosti i mane?

Odgovor

: Budite svjesni činjenice da niko nije savršen, a to znaju i potencijalni poslodavci! Najbolji način da nekome kažete o svojim manama jeste da to uradite kroz određene sugestije. Na primjer, možete reći:,, Rekli su mi da sam malo spora u obavljanju svojih zadataka…, ali to je samo zbog toga što želim da svoj posao uvijek uradim najbolje što mogu.” Poslodavac takav odgovor može shvatiti pozitivno, a vas kao osobu koja se trudi da savlada svoje mane.

Govoreći o svojim prednostima, budite lukavi i pazite da ne ispadnete previše hvalisavi i egocentrični. Jedan od dobrih odgovora koje možete dati je sljedeći:,, Ja sam veoma tvrdoglava. Želim da se na kraju svakog dana osjećam zadovoljno, jer sam dobro uradila svoj posao. Pretpostavljam da biste to mogli nazvati samovrednovanjem. Zbog toga, bez obzira šta radim, potpuno se posvetim zadacima koje obavljam.” Ali, pazite! Bez obzira kako ćete nešto reći, budite iskreni! Mnogi se odgovori očekuju na intervju, ali svaki od njih se mora bazirati na istini. Prije ili kasnije neistina ispliva na površinu i u toj situaciji gubite samo vi!

Pitanje: Zašto ste napustili prethodni posao?

Odgovor

: Nipošto nemojte pričati o prošlom poslu u negativnom smislu. Recite istinu, stvarne razloge zbog kojih ste napustili firmu, ali pokušajte to prikazati u pozitivnom svjetlu.

Na primjer, možete reći sljedeće:,, Bila je to zaista teška odluka, ali sam željela realizirati i svoje druge potencijale. Moj posao više nije bio izazovan kao prije, nisam se pronašla u tome, te zbog toga nije bilo ni užitka u samom radu. Nadala sam se da ću napredovati zajedno sa rastom i uspjehom kompanije, međutim, to se nije desilo”.

Ili sljedeće:,, Projekat na kojem radim je uskoro gotov i tražim novi izazov. U ovoj kompaniji sam nekoliko godina i posao mi više nije zanimljiv kao što je bio nekada. Tražim kompaniju u kojoj ću imati nove izazove, naučiti nove stvari i ostvariti uspješnu karijeru.”

Pitanje: Zbog čega se smatrate najboljom osobom za ovaj posao?

Odgovor:

Bez obzira za koji se posao prijavljujete, obavezno i detaljno istražite firmu kao budućeg potencijalnog poslodavca. Tako ćete veoma jednostavno odgovoriti na ovo pitanje. Samo se sjetite

šta je to što vam se sviđa kada je ta kompanija u pitanju. Da li je to vrsta posla kojim se bavi, pozitivne stvari koje su uradili u društvu i zajednici, njihovi ciljevi u budućnosti ili stabilnost na tržištu. Razmislite o tome kako biste vi mogli doprinijeti razvoju kompanije. Pokažite svoj entuzijazam kad je u pitanju pozicija za koju aplicirate.

Na primjer:,, Prema istraživanju koje sam uradila, primijetila sam da je kompanija vodeća na tržištu kada je u pitanju industrija. Kada sam posjetila vašu stranicu, pronašla sam impresivne informacije o budućim projektima koje planirate realizirati. Pored toga, zadivljena sam i sadašnjim uspjesima kao i stabilnošću po pitanju financijske situacije. Ovo je kompanija koju tražim i želim da budem dio njenog razvoja.”

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel