Putopis Naide Kundurović

Putopis Naide Kundurović

More je surov ambijent ukoliko se borite za teritorijalnu prevlast ili još gore bivate napadnuti od strane opakih gusara. Koji li vam film odmah pada na pamet? Naravno, Pirati sa Kariba su svjetska filmska senzacija, ali ne bih željela ni pomisliti kako su izgledale te brutalne morske borbe i pljačke. Usput, tek toliko da se

More je surov ambijent ukoliko se borite za teritorijalnu prevlast ili još gore bivate napadnuti od strane opakih gusara. Koji li vam film odmah pada na pamet? Naravno, Pirati sa Kariba su svjetska filmska senzacija, ali ne bih željela ni pomisliti kako su izgledale te brutalne morske borbe i pljačke. Usput, tek toliko da se zna – moderni gusari i danas postoje, ali zaista se nadam da plove nekim drugim morima

Piše Naida Kundurović, bh. globtrotterka

Lagano se udaljavajući od predivnog plavo-bijelog raja, otoka Santorinija, istovremeno ispuštajući glasne, ritmične zvučne signale, naš brod je dalje zaplovio prema sjajnoj pučini Egejskog mora. Dok sam sa najviše palube, mog omiljenog mjesta na brodu, gledala prema horizontu, toj (ne)vidljivoj liniji koja razdvaja kopno i nebo, zamišljala sam kakve su se sve bitke vodile na moru u davna vremena. Egejsko more leži između Grčke i Turske, te je predstavljalo važno sjecište kultura i razvoja trgovine, jer su njime vladali Rimljani, Perzijanci, Mlećani i Osmanlije.

Opušteni i veseli putnici, zajedno sa ljubaznim osobljem plove dalje u nove avanture. Noć prije naše naredne destinacije, u moderno opremljenom teatru bez daha pratim svjetske akrobate kako u grupama izvode opasne tačke. Kinezi, Indijci, Amerikanci, Afroamerikanci i Azijati, muškarci i žene – svi su oni angažovani od strane broda kako bi pred gostima mjesecima izvodili svoj savršeno uvježbani program. Na detaljnom programu putovanja kojeg svaka brodska kabina dobiva u večernjim satima, između ostalih aktivnosti, stoji ispisan grad i luka u koju u ranim jutarnjim satima uplovljavamo: Atena, glavni grad Grčke i kako kažu, kolijevka zapadne civilizacije. Grčka mitologija sastoji se od legendi i mitova o bogovima i herojima, a korijen joj je u vjerovanju starih Grka.

Luksuzne radnje, psi lutalice, prosjaci…

Kako je luka Pirej – luka grada Atene locirana 12 kilometara od centra grada i leži na obali Saronskog zaliva, autobusi nas čekaju ispred broda i voze prema centru. Odlučili smo provesti slobodno popodne u razgledanju Akropole sa Partenonom, jednim od najslavnijih klasičnih spomenika na svijetu. Bez Anne, našeg profesionalnog turističkog vodiča ništa ne bi bilo isto. Sa njom smo zaronili u drevnu grčku historiju i sa velikim zanimanjem zakoračili unatrag u vrijeme. Ulazeći lagano u grad, čije su ulice ispunjene vrelinom i saobraćajnom gužvom, istovremeno slušajući Annu kako nam objašnjava prve zanimljivosti, shvatam da nisam tako zamišljala Atenu. Ne, nije me razočarala, naprotiv mnogo mi se svidjela! Atena je grad suprotnosti, kontrasta. Pred očima mi promiču skupe, luksuzne radnje, ispred kojih leže psi lutalice i poneki prosjaci.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel