Senad Grošić: Prepreke postoje samo u glavi

Senad Grošić: Prepreke postoje samo u glavi

U toku vrelih ljetnih mjeseci, Senad Grošić, jedan od najboljihBMX vozača svijeta, trenutno nastanjen u okolini Beča, nije se sunčao na obalama mora. Umjesto toga, Senad se znojio pod vrelim suncem Saudijske Arabije, gdje ga hiljade građana s oduševljenjem posmatralo. Razgovarao: Kenan Bešlija Evropljani bez nekog velikog osnova često na druge dijelove planete gledaju s

U toku vrelih ljetnih mjeseci, Senad Grošić, jedan od najboljihBMX vozača svijeta, trenutno nastanjen u okolini Beča, nije se sunčao na obalama mora. Umjesto toga, Senad se znojio pod vrelim suncem Saudijske Arabije, gdje ga hiljade građana s oduševljenjem posmatralo.

Razgovarao: Kenan Bešlija

Evropljani bez nekog velikog osnova često na druge dijelove planete gledaju s dozom oholosti, smatrajući valjda da su predodređeni da budu najbolji u svemu. Odlazak u bogatu Kraljevinu bilo je zanimljivo iskustvo za proslavljenog sportistu. Umjesto beduinskih šatora između pješanih dina, kako obično zamišljamo te krajeve, Saudisjka Arabija je ultramoderna država premrežena autoputevima i veličanstvenim tržnim centrima u kojima je Senad Saudijce ostavljao bez daha.

– Bio pozvan u Saudijsku Arabiju da promovišem svoj sport i svoje sponzore. Mogao sam čak u Mekki i Medini voziti “bmx shows” što je do tada bilo nešto vanzemaljsko u toj zemlji. Kada se osvrnem na to iskustvo, rekao bih da je sve to tako cool, kaže Senad.

BMX i Senad, stvoreni jedno za drugo

BMX je u našim krajevima prije neke dvije i po decenije postao ekstremno popularan, te postao brand sam za sebe. Vlasnik ovog najintrigantnijeg dvotočkaša na svijetu nije u vlastitoj okolini bio poznat kao vlasnik bicikla nego kao vlasnik BMX-a, jedinstvenog proizvoda spremnog za svaku mladalačku vratolomiju.

– U svijetu ekstremnog sporta BMX je najspektakularnije i najpriznatije ime kao i sportska disciplina, koju je teško savladati zbog silnih trikova koje skrivaju. Mislim da ja nisam odabrao BMX, on je odabrao mene, siguran je ovaj mladić.

Austrijska štampa sa oduševljenjem prati svaki Senadov korak, nazivajući ga herojem, Supermenom ili Legolasom, a u svijetu ekstremnog sporta Grošić s ponosom nosi nadimak „Senator”. Sve granice koje postoje u ekstremnom biciklizmu Senad je pomakao, postavši bez sumnje evropski broj jedan u svom sportu. Za njega bicikl nije samo ram sa dva točka i pogonskim lancem, ono je izuzetno sredstvo za kreativni rad. Dok Senad visoko u zraku pravi zadivljujući salto, on u hodu razmišlja kako da na najbolji način iskoristi sile prirode i potencijale koje BMX pruža. Zvijezda poput Senada Grošića ima pravo birati, a njegov izbor je „HT bikes” koji su tkz. signature bikes, odnosno dizajnirao ih je sam Senad, uključujući i kompletnu opremu za nastupe.

Podijeli:

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel