Škola za trudnice

Škola za trudnice

Zašto pohađati školu za trudnice? Prije svega jer se vježbanje u trudnoći preporučuje, a same vježbe koje se uče su prilagođene stanju organizma same trudnice. Cilj svake škole je podizanje kondicije trudnice i njena psihofizčka priprema kako bi se olakšali porođajni napori, pomoglo rađanje zdrave djece i ubrzao povratak dobrog psihosomatskog zdravlja nakon porođaja. Ipak,

Zašto pohađati školu za trudnice?

Prije svega jer se vježbanje u trudnoći preporučuje, a same vježbe koje se uče su prilagođene stanju organizma same trudnice. Cilj svake škole je podizanje kondicije trudnice i njena psihofizčka priprema kako bi se olakšali porođajni napori, pomoglo rađanje zdrave djece i ubrzao povratak dobrog psihosomatskog zdravlja nakon porođaja.

Ipak, prije nego se odlučite na pohađanje škole za trudnice, o tome razgovarajte sa svojim ginekologom. U svakom slučaju možete pohađati školu, slušati predavanja i gledati druge trudnice kako vježbaju što može biti od velike pomoći prilikom poroda.

,,Istraživanja su pokazala da trudnice koje su fizički aktivne tokom trudnoće, u prvom porođajnom dobu ubrzaju porod za dvadeset posto, što je veliki napredak. S druge strane, trudnice kroz ovakvu pripremu, učeći pravilne tehnike disanja, opsrkrbljuju plod većom količinom kiseonika, što opet ubrzava kontrakcije i skraćuje porod, a bebi je omogućen brzi put kroz porođajni kanal.

Naravno, sama škola ima i psihološki pozitivan stav jer tu trudnice mogu nesmetano da iznesu svoje sumnje, strahove ili bilo šta što ih muči, te da podjele i razmjene iskustva sa drugim trudnicama i svakako da se dobro zabave, druže i razviju nova prijateljstva,” objašnjava Vlatka Đermanović, voditeljica za tjelesne aktivnosti u trudnoći i vlasnica škole za trudnice “Radosnica”.

Kako i gdje se prijaviti?

U Sarajevu, Tuzli i Mostaru je veoma popularna Hipp škola za trudnice. U ovu školu se možete prijaviti na osnovu preporuke i odobrenja vašeg ginekologa, uz zdravstvenu knjižicu i redovno zdravstveno osiguranje. Sam program vode babice certificirane za psihofizičku pripremu trudnica.

U Banja Luci je poznata i popularna škola za trudnice ”Radosnica”. U ovu školu se možete prijaviti bilo koji dan, a sami termini održavanja časova su različiti s obzirom na usluge koje trudnice odaberu. Mogući su i individualni treninzi, iako se preferira rad u grupama.

,,U školi nudimo 7 pojedinačnih usluga i 11 paketa, dakle, za svakog po nešto. Postoje i razni programi na koje se trudnice mogu prijaviti već od 16. nedjelje gestacije, a tu bih posebno izdvojila prenatalnu yogu. Trudnice se najviše odlučuju za popularni “baby paket” koji podrazumijeva vježbe pripreme za porod i edukativni dio. Na tim vježbama uče neophodne tehnike za sam porođajni stol kako bi se olakšao i ubrzao porod. Tu spadaju tri tehnike disanja, tehnika napinjanja i tehnike relaksacije koje se upražnjavaju između trudova.”, objašnjava Vlatka Đermanović

Što se tiče edukativnog dijela, u skoro svim školama, trudnice uče sve o porođajnim dobima, babinjama (puerperijumu), njezi novorođenčeta kao i o prvim danima sa bebom kroz niz teorijskih predavanja i kroz praktični rad s lutkama.

,,Posebno posjećena i veoma korisna je radionica ”reanimacija novorođenčeta i krizne situacije”. Inače, časove vode medicinski i srodni saradnici s dugogodišnjim iskustvom u radu s trudnicama. One koje dolaze u našu školu prilikom upisa donose svoj zadnji ginekološki nalaz kako bi potvrdili da imaju urednu trudnoću i potvrdu od svog ljekara da mogu pohađati kurs psihofizičke pripreme za porod, ” dodaje Vlatka Đermanović.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel