Sve što ste ikada željeli znati o mirisima

Sve što ste ikada željeli znati o mirisima

Ako ste od onih mnogobrojnih žena koje se „raspamete“ kad u izlogu parfimerije ugledaju novi miris i odmah ga vide na svojoj polici zaboravljajući pritom da su došle po… lak za nokte, onda je ovo članak za vas Pripremila M.M. Opjevana i „ofilmljena“ Kleopatra bila je ikona mirisne i dekorativne kozmetike. U doba vladarice poznate

Ako ste od onih mnogobrojnih žena koje se „raspamete“ kad u izlogu parfimerije ugledaju novi miris i odmah ga vide na svojoj polici zaboravljajući pritom da su došle po… lak za nokte, onda je ovo članak za vas

Pripremila M.M.

Opjevana i „ofilmljena“ Kleopatra bila je ikona mirisne i dekorativne kozmetike. U doba vladarice poznate po kupkama od magarećeg mlijeka, koristilo se dvadesetak eteričnih ulja u pripravcima čija je namjera bila od tretmana za uljepšavanje do zaštite od sunca. Biti lijepom bio je znak blagoslovljenog, a biti mirisnom bilo je oružje i način ovladavanja muškarcima. Kako tada, tako i sada!

Nerijetko postoji jedan „onaj pravi“ miris koji doživljavamo kao posvetu našem „ja“, ali vrlo često se dešava i da takav jedan komad nije uvijek prijatelj našeg džepa. A jedan od načina da se ta mirisna ljubav nastavi je nadopuna parfemu, neka parfemska esencija iz mirisne kolekcije proizvoda za tijelo kojih danas već svaka dizajnerska ili niche kuća nudi. Parfimirana mlijeka, ulja, losioni, sapuni, gelovi za tuširanje, aromatične vodice za tijelo, kruti parfemi ili parfemi za kosu opcija su, koja će vašem budžetu biti naklonjenija, a mirisni receptori dobrim dijelom zadovoljeni.

Parfeme volimo jer nam podižu samopouzdanje i u trenu popravljaju raspoloženje. No, taman kad pomislimo da smo pronašli idealan miris, na tržištu se pojavi novi, još bolji. Želite li da vaš omiljeni miris govori umjesto vas trebate znati kako i gdje ga nanijeti, koliko dugo traje nakon što ga otvorite, kako mu što duže sačuvati mirisne note…, a sve to i još više u tekstu koji slijedi.

Šta treba učiniti da bi miris duže trajao?

Koristite losion ili mlijeko iz iste mirisne linije, no nemojte ga nanijeti na cijelo tijelo nego samo na mjesta na koja ćete staviti parfem, jer bi inače miris mogao biti preintenzivan i smetati vama i vašoj okolini. Kada kombinirate parfimirani losion s parfemom, sredstva za tuširanje trebaju biti neutralna ili vrlo blagog mirisa. Nakon što ste na strateška mjesta nanijeli losion, pričekajte da se dobro upije i tek onda nanesite parfem. Tako će miris biti dugotrajniji. Želite li da vam kosa senzualno miriše, pošpricajte četku za kosu, te se nakon nekoliko minuta počešljajte.

Kakve mirise na djevojkama muškarci vole? Ili mrze?

Muškarci su pomalo komplikovani kad je riječ o parfemima, posebno ženskim. U pravilu muškarci ne vole preintenzivne mirise, oni im češće stvaraju mučninu i više im se sviđa kada osjete samo nježni mirisni trag na vašoj kosi ili vratu. Djevojke često griješe, pa u početku veze znaju pretjerati s parfemom i ne sluteći da je to jedna od stvari koja muškarce najviše odbija.

Ostatak teksta možete pročitati u februarskom štampanom izdanju Magazina…

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel