„Tvrđava Sokolac“ kroz vijekove…

„Tvrđava Sokolac“ kroz vijekove…

U okviru 14-e po redu manifestacije „Ulicom Bišća“ predviđena je promocija knjige „Tvrđava Sokolac“ autora Fikreta Midžića, kojom se svim budućim čitateljima i poklonicima historijske građe nudi da više saznaju o vremenima o kojima ova utvrda vjerno svjedoči svojim postojanjem. Prije ove promocije, danas je u Domu MZ Sokolac upriličen prigodan kulturno-umjetnički i vjerski program,

U okviru 14-e po redu manifestacije „Ulicom Bišća“ predviđena je promocija knjige „Tvrđava Sokolac“ autora Fikreta Midžića, kojom se svim budućim čitateljima i poklonicima historijske građe nudi da više saznaju o vremenima o kojima ova utvrda vjerno svjedoči svojim postojanjem.

Prije ove promocije, danas je u Domu MZ Sokolac upriličen prigodan kulturno-umjetnički i vjerski program, a u ovom okviru svoje mjesto je našla i svojevrsna riječ o knjizi i kuli Sokolačkoj. Prije same promocije i razgovora o knjizi autora Fikreta Midžića, proučena je fatiha pred duše svih, kako je kazao sokolački imam Safet ef. Begić, koji su najzaslužniji za slobodu BiH.Govoreći o ovom događaju ef. Begić je posebno naglasio što se promocija knjige odvija u vrijeme kada muslimani dočekuju Kurban bajram, te je naglasio da je ovo jedinstven spoj kulture, vjere, tradicije i historije.

Predsjednik savjeta MZ Sokolac, Ismet Fazlić je u svom obraćanju prisutnim, posebno izdvojio suradnju i realizaciju projekata na prostoru MZ Sokolac, te izrazio zahvalnost što općinski načelnik Muslić i Općina Bihać čine kako bi ova lokalna zajednica imala bolju infrastrukturu.

Općinskom načelniku Albinu Musliću zbog toga je dodijeljena posebna zahvalnica ili vakufnama, ali i drugim zaslužnim u rješavanju potreba građana MZ Sokolac. Govoreći o ovom priznanju Muslić je kazao da je današnji događaj po svemu velik, a posebno jer govori o kuli koja jednog dana treba i može biti jedan od najznačajnijih brendova u turističkoj ponudi Bihaća. Ona je, kako je kazao Muslić, šansa za poboljšanje života mještana Sokoca i Bihaća, a samim tim i svih budućih generacija koje žive ili će živjeti podno nje.

Nakon predviđenih obraćanja, recenzenti knjige „Tvrđava Sokolac“ Šuhret Fazlić i Nijazija Maslak, govorili su o Sokolačkoj kuli kroz njen kulturno-historijski, geografski i ljudski milje, a o radu i značaju knjige zatim je govorio i njen autor Fikret Midžić. Kula iznad Sokoca, kako je kazano, ima vlastitu kulturno-historijsku poziciju unutar identiteta ovog područja i naroda koji vijekovima živi na području Bihaća. O „Tvrđavi Sokolac“ bit će, kako ja rečeno, još više riječi nakon njene promocije u utorak 8-og novembra, jer je bitno znati šta je sve nadživjela, a nadživjela je carstva, civilizacije i brojne vojskovođe koji su je osvajali ili branili.

Današnja riječ o „Tvrđavi Sokolac“ neka bude najbolja pozivnica svima koji žele da saznaju više o prošlosti ove kule i njenoj ulozi kroz vijekove, od prahistorije do danas.

Članak postavljen 06.11.2011 u 18:57:32

Teme članka:

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel