Vantjelesna oplodnja – mogućnosti i prepreke

Vantjelesna oplodnja – mogućnosti i prepreke

Uzroci neplodnosti Iako vlada mišljenje da se u većini slučajeva neplodnost javlja kod žena, istina je da se bračna neplodnost javlja podjednako kod muškaraca i kod žena. – Uzroci neplodnosti se mogu javiti podjednaku kod muškaraca i žena, ali i kao zajednički problem muškarca i žene. Samo deset posto slučajeva je idiopatska neplodnost, odnosno kada

Uzroci neplodnosti

Iako vlada mišljenje da se u većini slučajeva neplodnost javlja kod žena, istina je da se bračna neplodnost javlja podjednako kod muškaraca i kod žena.

– Uzroci neplodnosti se mogu javiti podjednaku kod muškaraca i žena, ali i kao zajednički problem muškarca i žene. Samo deset posto slučajeva je idiopatska neplodnost, odnosno kada je uzrok nepoznat – objašnjava dr Suada Tinjić.

Najveća plodnost kod žena je u dobi između 20 i 30 godina, a nakon toga počinje polako da opada. Oštećenja jajovoda i jajnika, problemi sa ovulacijom ili nepravilni menstrualnim ciklusi mogu biti uzroci neplodnosti kod žena. Tu je i sindrom policističnih jajnika koji utječe na hormonalnu ravnotežu i može spriječiti normalan rad jajnika. Ovaj sindrom pogađa pet do deset posto produktivnih žena i često puta se javlja kao uzrok neplodnosti.

Kod muškaraca, najčešći uzroci neplodnosti su razne infekcije, bolesti ili urođeni problemi zbog čege ne dolazi do dovoljne pokretljivosti ili smanjenog broja spermija.

Vrste vantjelesne oplodnje

Jedan od relativno jednostavnijih načina umjetne oplodnje jeste inseminacija. Ovo je postupak koji uključuje ubrizgavanje uzorka posebno pripremljene spreme muškog partnera neposredno u šupljinu maternice tokom ovulacije. Unutar jednog sata nakon ejakulacije, sjeme se mora pripremiti posebno u laboratoriji, kako bi se poboljšala njegova kvaliteta.

Kod nekih parova ovaj postupak odmah dovodi do začeća, međutim ako ni nakon nekoliko ovakvih pokušaja ne dođe do oplodnje, parovi pokušavaju sa drugim metodama, najčešće putem ”in vitro” oplodnje.

”In vitro” oplodnja (IVF) ili ”dijete iz epruvete” je poznata procedura, a predstavlja ugajanje ćelija, tkiva ili embrijskih organa u kulturi, odnosno posudi sa glavnim medijem. To je začeće izvan majčine maternice.

-Ova procedura uključuje ubrizgavanje hormona koji potiču stvaranja više jajnih stanica umjesto jedne same. One se, zatim uzimaju iz žene, a to se mora obaviti prije nego jajašca izađu iz folikula u jajnicima. Stanice se oplođuju sa partnerovom speromom koju on mora donijeti istog dana. Oplođena jajašca se čuvaju u laboratoriji kako bi se osigurao pravilan rast embrija. Nakon što se razvije, potrebno ga je vratiti u maternicu. Četrnaest dana nakon embriotransfera radi se nalaz krvi i određuju vrijednosti Beta HCG hormona trudnoće. U slučaju pozitivnog BHCG, dvije sedmice nakon toga se radi prvi ultrazvučni pregled, radi potvrde vitalnosti trudnoće – objašanja dr Suada Tinjić.

Za uspješan ”in vitro” postupak potrebno je imati zdrave jajne stanice, spermije koji su sposobni za oplodnju i maternicu koja može održati trudnoću, ali treba paziti i na neke druge stvari, posebno u fazi priprema za umjetnu oplodnju.

– U fazi pripreme za ”in vitro” oplodnju, treba izbjegavati psihofizičke napore i stres. Bitan je i sam pozitivan pristup tom postupku, te primjena zdravog režima ishrane. Preporučuje se i boravak na svježem zraku, te potpuni prestanak sa konzumacijom alkohola i duhana – kaže dr Suada Tinjić.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel