Volim žene koje su pune života

Volim žene koje su pune života

Dr. Anis Dizdarević, specijalista anesteziologije i medicine boli, jedan je od priznatijih ljekara u New Yorku, gdje živi i radi u tamošnjoj Columbia Presbyterian bolnici. Diplomirao je na medicinskom fakultetu na Harvard Univerzitetu, a za Ženski portal otkriva nešto više o svom poslu, planovima za budućnost i o svojoj zaručnici. Predstavljeni ste na brojnim regionalnim,

Dr. Anis Dizdarević, specijalista anesteziologije i medicine boli, jedan je od priznatijih ljekara u New Yorku, gdje živi i radi u tamošnjoj Columbia Presbyterian bolnici. Diplomirao je na medicinskom fakultetu na Harvard Univerzitetu, a za Ženski portal otkriva nešto više o svom poslu, planovima za budućnost i o svojoj zaručnici.

Predstavljeni ste na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim konferencijama iz oblasti medicine boli i anestezije. Šta ustvari znači pain medicine, odnosno medicina boli?

Pain medicine ili medicina boli je oblast medicine koja se bavi izučavanjem uzroka, mehanizama i terapije bola. Radi se o različitim vrstama (kompleksnijih) bolova: od akutnih do hroničnih, od bolova nakon operacija do bolova izazvanih povredama, lomovima, artritisom, glavoboljama, tumorima, oštećenjem nerava, mišića i slično. Uzroci su mnogi, a i terapije, trenutno, mogu biti multidisciplinske.

Zašto ste se opredijelili baš za tu granu medicine?

Bol kao simptom i kategorija je izuzetno fascinantna jer prati nevjerovatan broj medicinskih stanja i promjena, i u velikom broju slučajeva može biti poprilično kompleksna i nerazjašnjena. Za razliku od, recimo, krvnog pritiska, pulsa, i sličnih parametara koji se mogu izmjeriti, bol nije lako mjerljiva kategorija jer je dobrim dijelom subjektivna.

Pored svega toga, danas postoji niz terapija i modaliteta koji se mogu koristiti da se bol ublaži ili savlada, i na taj način omogućiti

pacijentima da imaju bolji, sretniji i funkcionalniji život.

Medicina boli još uvijek nije zaživjela u BiH. Koliko je za jednu bolnicu bitno da ima takvu vrstu specijaliste?

Mislim da je veoma važno

da medicina boli postoji kao integralni dio medicinske i (peri)operativne njege pacijenata u svakoj bolnici, pogotovo uključujući multidisciplinarne klinike, a i institucijama sa većim brojem pacijenata i komplikovanijim medicinskim i hirurškim stanjima.

O boli i tretiranju boli ste poučavali studente medicine i kolege na Columbia University Medical Center. Ukoliko bi vam se bh. ljekari obratili za pomoć u smislu edukacije da li biste se odazvali pozivu?

Svakako. Uvijek sam raspoložen za edukaciju i saradnju.

Da li biste nakon iskustva koje ste stekli u Americi mogli raditi u BiH?

Moram reći da nisam baš upoznat sa trenutnim stanjem organizacije medicinske i hirurške njege u BiH, ali zašto da ne.

Koja je razlika u pristupu pacijentima u BiH i u SAD-u?

Nažalost, pošto nisam baš radio u medicinskim institucijama u BiH, mislim da ne bih mogao najbolje da okarakterišem sličnosti i razlike, mada bi nadasve bilo korisno napraviti studiju o tome.

S kojim poteškoćama se susrećete u svom poslu?

Limiti savremene medicine, kad se susrećemo sa složenijim situacijama i pacijentima kojima treba više i složenije medicinske njege. Međutim, medicinska nauka ne poznaje granice, tako da se svakodnevno trudimo da savladavamo poteškoće.

Kakva žena mora biti da bi vas oborila s nogu?

Vesela, energična, puna života i da ima smisla za humor. Vjerovatno bi pomogla i dobra kondicija, te jak desni kroše.

Čime vas je osvojila vaša buduća supruga?

Trikovima, mora da je to.

Na koji način se opuštate?

Meditacijom, sportovima, putovanjem, druženjem, čitanjem. To su samo neki od načina.

Lejla Božić
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel